Uns pressupostos per a retrocedir a la vella política

Torna a Algemesí l’era de les majories absolutes, les voluntats politiques comprades i la falta d’ètica

En la nit del 9 de desembre es va celebrar un ple extraordinari per aprovar els pressupostos de 2020. Aquest plenari s’hauria d’haver fet el darrer mes de novembre, però una errada en la confecció dels mateixos, que cap membre de l’equip de govern ni dels seus assesors foren capaços de detectar (faltava consignar el sou d’un dels regidors alliberats) va fer que el plenari haguera d’ajornar-se.

En la mateixa línia que en la formació del govern, PSOE i EU han decidit, de nou, posar-se d’acord amb l’ara regidor trànsfuga per tal de consensuar les inversions, en lloc de recórrer a Més Compromís. Ara, opten per comprar el vot del regidor de exciudadanos a canvi de dos assessors. Han comprat voluntats polítiques: per tal d’acoseguir el vot de l’exregidor de Ciudadanos, han recolocat als dos assessors que estaven cesats.

Els pressupostos presentats per l’equip de govern per al 2020 no solventen els greus problemes que hi ha a Algemesí. Pugen els impostos, i de manera immoral, els sous; obliguen als ciutadans a ajustar-se el cinturó però ells se l’afluixen.

Han donat l’esquena al llaurador. No rebaixen l’IBI rústic, i les ajudes que donen són tots els anys les mateixes. El sector agrari esta desesperat i necessita polítiques agraries més valentes. Quede clar que no ens estem queixant del fet de la pujada d’impostos, sinó per l’obscurantisme. Perquè no han explicat amb transparència a la ciutadania perquè han pujat els impostos.

Ens estan fent retrocedir a la vella política.

Més Compromís per Algemesí va votar en contra d’aquestos pressupostos, per diversos motius:

  • Ens sembla una falta d’ètica greu col·locar a dos assesors que abans estaven per a un grup polític, com assesors d’unes regidories tot per continuar contant en el suport d’un regidor que, alguna explicació deuria de donar als 809 votants, és un tránsfuga, per molt que l’alcaldessa ho intente disfressar i equiparar en altres situacions.
  • No han consensuat en cap partit de l’oposició els pressupostos. Directament ens l’han enviat ja cuinats, sense cap opció de modificar partides importants. Com que tenen majoria absoluta ja no necessiten ni fer la consulta als ciutadans, s’han oblidat ja dels pressupostos participatius amb els qualstant se’ls omplia la boca la passada legislatura.
  • Han augmentat el IBI dels immobles urbans, i no han rebaixat el dels rústics. I ens ho intenten vendre com que és necessari, i que més pagaran els que més tenen, com si això ho justificara tot. Vàrem demanar un estudi en el plenari d’octubre, donat que en cap moment l’equip de govern s’adreçà a la resta de partits sobre aquest assumpte.
  • No han explicat als ciutadans el motiu perquè pugen el rebut del IBI, però les veïnes i veïns sí que han vist com els seus sous pugen el que ells han volgut.
  • Hi havia una partida per ajudes als autònoms emprenedors, per ajudar a iniciar l’activitat. L’han reduït sense oferir una alternativa, amb l’excusa que no tots els autonoms acaben tenint èxit. Així segur que ho tenen una mica més difícil encara.

Per tots aquest motius, i per molts altres detalls, ens veiem en l’obligació de votar en contra dels pressupostos presentats. No són els pressupotos que Algemesí necessita, són els que l’equip de govern necessita.