Si Trenzano no retira les competències, estarà premiant el transfuguisme

No entenem com Pere Blanco no ha eixit i ha condemnat el transfuguisme, la seua imatge personal està en joc

Més Compromís per Algemesí no pot més que mostrar la seua perplexitat i fins i tot enuig per la tolerància i condescendència amb el transfuguisme que està demostrat la primera autoritat municipal. Des del primer moment, tant l’edil trànsfuga com l’alcaldessa, sabien que, tard o d’hora, el final seria aquest: l’expulsió de l’edil Bresó de Ciudadanos. El criteri de Ciudadanos al País Valencià era conegut abans fins i tot de les eleccions: C’s no pactaria ni amb Compromís ni amb Podemos o Esquerra Unida.

Malgrat això, i per interessos partidistes, que no pel bé del poble, la configuració del govern, i en especial la delegació de competències a l’edil de C’s, la van acordar tots tres interlocutors–PSOE, EU I C’s- sabent que en un moment o altre aquest edil seria expulsat de C’s. Repeteixen la jugada que feren també dos regidors de C’s en Santa Pola en 2015. Ara, en 2019, el TSJCV ha confirmat que atribuir-los delegacions i no retirar-les quan passaren a no adscrits fou un “frau de llei”. I és que  el Tribunal Constitucional en la sentència 9/2012 és clar al respecte: “el nombramiento para cargos relacionados con el gobierno y la administración del municipio no se integra en el núcleo esencial de las funciones representativas del concejal“.

És per això que la portaveu Lorena Calatayud és clara al respecte: “Si l’alcaldessa continua delegant eixes competències en un regidor trànsfuga, l’alcaldessa incentiva el transfugisme. Si no vols veure’s esgitada políticament i éticament deu retirar-li immediatament les competències”. Calatayud afegeix en relació a l’actitud de la primera autoritat que, fins i tot qüestiona que Bresó siga un trànsfuga, que “la veritat, em sorpren desagradablement que no siga capaç de dir les coses pel seu nom i que es negue a reconíexer que Edgar és un trànsfuga.  Demostra gran cobardia política, i em recorda a Rajoy parlant de ‘pequeños hilitos con aspectos de plastilina’ per a referir-se a la catàstrofe del Prestig”. Per molt que l’alcaldessa, en un exercici d’hipocresia política, intente evitar eixe terme, l’exregidor de C’s d’Algemesí és clarament un trànsfuga.

Però Trenzano en lloc d’afrontar la situació de cara està dedicant-se a desinformar a la gent afirmant que això de deixar el partit sols l’afecta a ell. No és cert, no estem davant d’una qüestió personal, sinó d’una nova situació jurídico-política, ja que el regidor passarà de formar part d’un grup municipal a ser no adscrit. Gaudirà, és clar, dels drets essencials que com a regidor la Constitució li atorga, però no deu ser premiat amb aquells drets associats al fet de pertànyer a un grup municipal. Tant les lleis, les sentències com el propi pacte antitransfugisme que signà el propi PSOE, penalitza clarament la figura del transfuguisme. Acollint-lo Trenzano baix la seua protecció implica posar la seua comoditat i els seus interessos peculiar per davant de l’ètica i la política. Voler equiparar la protesta que realitzà el nostre regidor Hernandis, que no s’ha separat del projecte de la coalició, sinó sols ha canviat d’estatus dintre d’ella, és intoxicar l’opinió pública. El regidor José Hernandis és taxatiu al respecte “Ni jo ni la resta de companys ens hem donat de baixa de la Coalició Compromís, hem fet un acte d protesta de deixar de pagar unes quotes voluntàries que paguem els adscrits a Gent de Compromís. Trenzano sap perfectament que no és equiparable, sap perfectament que continue en el mateix Grup Municipal, sap perfectament que l’alcalde d’Alzira, que realitzà el mateix acte de protesta que jo, continua formant part dels òrgans de direcció de Compromís a nivell de País. I malgrat saber-ho ha mentit.” Hernandis també considera que l’actitud de l’alcaldessa deixa molt que desitjar perquè “és la típica actitud infantil del ‘i tu més’ que no du a enlloc. Estaria bé que que no confonguera els seus interessos partidistes i personals amb els del poble”.

Des de Més Compromís per Algemesí demanem que de manera clara i contundent es reconega que estem davant un cas clar de transfuguisme i que s’actue en conseqüència apartant al regidor trànsfuga de tota responsabilitat de govern. No es pot governar sense honestedat ni transparència, i per això no sols emplacem al PSOE a complir amb el pacte antitransfuguisme, sinó també a EU. No entenem com Pere Blanco no ha eixit a la palestra i ha condemnat el transfuguisme, la seua imatge personal està en joc. D’Esquerra Unida esperàvem un estàndard ètic més alt, si continua callada molt de temps ens defraudarà, amb ella també va la cosa.