La diversió mai pot estar per damunt de la seguretat de les persones

En la vesprada del passat dissabte 28 de setembre un bou, juntament amb un “manso”, aconseguí eixir-se’n de la plaça de bous d’Algemesí i recórrer en uns minuts poc menys d’un kilòmetre, provocant el pànic i ocasionant al menys 3 ferits. Cal destacar que la ràpida intervenció de la policia i la fortuna han fet que la cosa no anés més enllà d’alguna fractura en el pitjor dels casos. La imprevista situació ha conclòs quan, prioritzant com ha de ser la vida de les persones, els policies han acabat abatent l’animal amb més de 25 dispars dintre de la zona urbana, en un jardí al costat del riu Magre, pel parc Salvador Castell a l’altura del pont dels Maristes.

Des de Més Compromís, tot i l’impactant del vídeo de la mort de l’animal, entenem que no és el moment ara d’entrar en el debat sobre la millor manera de controlar a l’animal, però pensem que sí que és el moment d’assumir responsabilitats, cosa que encara sembla que ningú ha fet. És cert que els conseqüències han estat les mínimes possibles, però no és menys cert que s’ha sotmès a la població a un perill clarament evitable. Amb un lamentable comunicat es vol saldar l’assumpte. Un comunicat l’única finalitat del qual sembla ser llevar ferro a la situació i dispersar responsabilitats. Tanmateix, des de Més Compromís qualifiquem els fets de molt greus i exigim que s’aclarisquen les circumstàncies que han fet que açò haja passat. Llegint-lo dóna la impressió que l’únic responsable de la situació haja estat el bou, i no les persones que han de vigilar els mecanismes de seguretat i certificar la seua idoneïtat. Algú ha de donar explicacions sobre l’ocorregut la vesprada del dissabte passat i assumir les conseqüències jurídiques.

Al capdavall aquest succés, afortunadament amb conseqüències de curt abast, no fa altra cosa que posar sobre la taula unes qüestions que ens han de preocupar a tots i que, en la nostra opinió, han de resoldre’s de manera urgent. No oblidem que si el bou en lloc d’anar cap on ha anat hagués enfilat cal al carrer Muntanya possiblement les conseqüències hagueren estat molt diferents.

El primer és resoldre si les instal·lacions compten amb els papers que certifiquen que compten amb les mesures de seguretat adequades. Algú ha revisat i certificat que la porta per on escapà l’animal i el sistema de tancament  utilitzat eren els correctes i s’adequaven a la normativa? No oblidem que el muntatge d’una plaça de bous portàtil, com és el cas, està regulat pel Decret 31/2015 del Consell, la qual cosa implica que és preceptiva la llicència d’obertura expressament atorgada per l’ajuntament, així com “el certificat final d’instal·lació subscrit pel tècnic director d’esta, sobre la seguretat i solidesa adequades de tots els seus elements” (article 70), i evidentment per “tots els seus elements” cal entendre també les portes del carreró d’eixida i corrals annexos.

Si existeix eixe certificat final, algú ha certificat una cosa que no era certa, donat que la porta i els tancament han quedat demostrat que no són segurs. És per això que el dilluns anem a sol·licitar accés a tot l’expedient administratiu relatiu a l’autorització del muntatge de la plaça de bou. A més a més no oblidem que la llei també obliga a que el propi ajuntament faça una revisió i comprovació prèviament a atorgar la llicència, revisió de la qual també sol·licitarem l’informe per a veure si es detectà la deficiència.

Com a representats públics que som, hem de vetlar pels 28.000 habitants d’Algemesí, tant pels ciutadans que gaudeixen i participen de la festa com dels que no. Per això, la prioritat del nostre ajuntament i de qualsevol ha de ser garantir la seguretat dels seus ciutadans i els fets d’ahir demostren que tal seguretat no ha estat garantida. El fet que les conseqüències hagen estat menors no resta gravetat al tema. Açò no pot quedar com una simple anècdota de la Setmana de Bous, perquè no ho és. La integritat de les persones han d’anar sempre per davant de la festa. Un simple comunicat auto-exculpatori no basta. Com a màxima responsable d’Algemesí la primer edil no sols deuria preocupar-se per analitzar el que ha passat, que també, sinó que està obligada a anar més enllà i obrir una investigació per determinar i depurar responsabilitats. Açò no ha passat per mala sort, sinó perquè algú o alguns no han fet bé la seua feina, posant el perill la vida d’altres persones. Res pot ser més important que la nostra seguretat.