L’equip de govern puja un 10% l’IBI urbà i es nega a reduir l’IBI rústic

Es nega a convocar un plenari extraordinari per a modificar el gravamen de l’IBI urbana i per a rebaixar el de la rústica tal com han fet Alzira, Carlet o Albalat

Tant en el cas de l’IBI urbà com del rústic és l’ajuntament qui, mantenint-lo dintre del màxims i mínims que estableix la llei estatal, fixa el tipus de gravamen. De fet, pel que fa l’IBI urbà, l’ajuntament d’Algemesí, des de 2014 venia reduint el gravamen que imposa tots els anys. El motiu és que en 2014 es va produir una revisió del valor cadastral dels immobles que va fer augmentar el seu valor cadastral , fins i tot per damunt del valor de mercat. La pujada del valor anterior a l’actual és gradual i s’aplica un 10% cada any. És per això que en els darrers sis anys fiscals hem acordat sempre baixar un 10% el tipus de gravamen per a que, si fa no fa, el que pague el ciutadà siga semblant. Així, el tipus de gravamen en 2014 era del 0’88 i ha anat baixant fins al 0’66 de 2019.

Això s’ha aprovat sempre a final de cada any, en concret en els plenaris de setembre o a tot estirar d’octubre per a que done temps a que surta efectes legals. Enguany no s’ha plantejat el tema, però si ens esperem al plenari de novembre serà paper mullat perquè no sortirà efecte real el que allí decidim.

El ben cert, però, és que l’equip de govern, deliberadament, amb nocturnitat i traïdoria, no ha posat aquest punt en l’ordre del dia de cap dels plenaris. O si ho preferim ha donat la resposta per callada, la qual cosa implica que el proper rebut de l’IBI serà per a tota la ciutadania un 10% superior al de 2019. No ha fet falta aprovar una pujada d’impostos, simplement no fent res el pujaven. Però ni tan sols han estat valents per anar de cara. Volen colar la pujada a la ciutadania perquè saben que justament enguany és injustificable. I ho és perquè l’argument que utilitzen és que si no es pugen els impostos caldria retallar serveis. Afirmar açò justament en l’any en que els qui decideixen pujar els impostos s’han pujat a si mateixa els jornals un 20% o han contractat assessors sense mirament, és de tindre poca vergonya. Obliguen als ciutadans a ajustar-se el cinturó, però ells se l’afluixen apujant-se el jornal. Si exigim sacrificis ha de ser a tots, començant donant exemple. Aplicar-se a u la part ampla de l’embut i a la resta l’estreta és, simplement, immoral.

I és que estan caminant en la direcció contrària a la que caminen altres poblacions del nostre voltant. Altres poblacions, davant la situació catastròfica que pateix el principal sector econòmic de la Ribera, l’agricultura, han decidit baixar l’impost de l’IBI rústic. Algemesí no. Sembla ser que amb una pancarta que diga “L’ajuntament d’Algemesí amb el llaurador” ho tenim bé. Albalat ha fet un gran esforç econòmic baixant l’IBI rústic del 0´8 al 0´4. L’equip de govern, amb l’excusa que el nostre era un dels més baixos es nega a baixar-lo del 0’65 actual. També altres poblacions com Alzira o Carlet estan fent eixe esforç rebaixant els ingressos que tindran per l’IBI rústic. Per què a Algemesí no podem també fer-ho? Per la simple raó que no es vol. Es fa  política de pancarteig, política de paraules, però no de fets. L’ajuntament no pot parar l’acord de Sud-àfrica ni el de Mercosur, però pot no ofegar tant al llaurador. Però el nostre equip de govern li gira l’esquena al món del camp.

Diu fer moltes coses, però sovint són publicitat. Es vanagloria de tindre una partida per ajudar als llauradors, però mai l’esgoten. En 2017 deixaren d’invertir el 20% de la partida, i en 2018, el 60%. Ara que podien fer una cosa fàcil i directa s’han negat a fer-ho. Ahir MÉS COMPROMÍS presentà una moció per despatx extraordinari per a modificar l’Ordenança Fiscal 2.1 en el sentit indicat, rebaixar el tipus de gravamen de l’IBI urbà un 10% i evitar la pujada de l’impost per a 2020, i baixar l’IBI rústic entre un 20% i un 50%. Calia aprovar l’urgència però per a l’equip de govern no és urgent. Segons la senyora alcaldessa no podien aprovar la urgència perquè no tenia informes tècnics, però clar, no els tenia perquè no els havia demanat, i no els ha demanat perquè amb nocturnitat i traïdoria ha decidit eixa pujada d’impostos. És normal que no tinguen temps per a ocupar-se de la ciutadania, ja que ara estan ocupats en veure com sortegen la llei per tal de poder continuar mantenint als dos assessors que tenia el grup de Ciudadanos i que ara ja no poden continuar sota eixa figura jurídica. Estem segurs que d’eixe tema ja haurà demanat als tècnics tots el informes oportuns.

L’esperança mai l’hem de perdre, per això demanarem que es convoque un plenari extraordinari per tal que aprovem la rebaixa de l’Ibi rústic que tant demanen els llauradors i la no pujada de l’IBI urbà que tant afectarà a tota la ciutadania.